Lavkarbo på 3 minutter

Du kan spise!

  • Egg i alle former, kokte, stekte, eggerøre, omelett. Så mange du vil – hver dag.
  • Fisk og skalldyr, All slags fisk. Gjerne fet fisk som makrell og sild er suverene valg. Ikke paner fisken. OBS! Oppdrettslaks har mer omega 6 enn omega 3, og bør unngås.
  • Kjøtt, lam, vilt, svin, storfe, bacon, kjøttdeig og medisterdeig. Ikke skjær bort det viktige fettet.
  • Fugl, kylling, kalkun, and, vilt, grillet, stekt i panne, gryte og stekeovn. Behold og spis skinnet.
  • Innmat, lever, nyrer, osv.
  • Sauser, dressinger, majones, olivenolje, kokosolje (cocosa). Ikke fettfritt eller fettredusert. Bernaisesaus og Hollandaise, les på forpakningen eller lag selv. Det er lett lage saus!

Spis når du er sulten, og spis deg mett!

OBS! Hvis du har diabetes og behandles med insulin eller andre tabletter enn metformin, så gir mindre karbohydrater i kosten mindre behov for medisiner. Med uforandrede doser risikerer du at blodsukkeret blir for lavt! Konferer alltid med din lege før du begynner med denne kosten.

Sjekk varedeklarasjoner!

Slutt å bry deg om kalorier. Det er antall karbohydrater du må sjekke! Under 5 % er ok. Finnes det ingen varedeklarasjon – unngå produktet.

Du kan også spise! 

  • Grønnsaker, som vokser over jorda.
  • Kål av alle  slag, blomkål, hvitkål, grønnkål, rødkål,  asparges, brokkoli, squash, aubergine, oliven,  spinat, sopp, agurk, alle slags grønne salater.
  • Avokado og kokosfett er godt og tillatt.

Med litt mer karbohydrater:

Løk, paprika, tomat.

Meieriprodukter, ekte meierismør og setersmør,  all slags ost, Philadelphia, Feta, Mozzarella,  Cottage Cheese. Ikke geitost og ikke magre oster.

Fløte, Creme fraiche, Hel ­melk, fløte, sukkerfri yoghurt (naturell). Velg alltid de feteste typene.

Om du har vanskeligheter med å gå ned i vekt,  kan du begrense meieriprodukter i kosten. Begynn  med å ta bort de magreste variantene.

Unn deg til fest! 

Når og om det er fest bestemmer du selv, men  vektnedgangen kan kanskje stoppe opp.

  • Mørk sjokolade: Minst 70 % kakaoinnhold
  • Alkohol: Tørr vin rød/hvit, whisky, cognac, drinker med sukkerfritt blandevann.
  • Nøtter: Valnøtter, paranøtter, mandel, macademia
  • Snacks: Bacongull, baconcrisp (knust fungerer  også fint som panering).

Unngå!

I disse produktene er det mye karbohydrater, så kutt ned etter dine forutsetninger og ønskemål. Ønsker du å bedre din helse bør du være forsiktig med disse varene. Hvis du i tillegg ønsker å gå ned i vekt, må du unngå det meste.

  • Sukker, strøsukker, sukkerbiter, honning, sirup, syltetøy, godterier, sukkerholdig brus, kaker og kjeks.
  • Ikke glem alt sukkeret som er ”gjemt” og som finnes overalt. Sjekk innholdsfortegnelser!
  • Poteter, rotgrønnsaker, pasta, brød og frokostblandinger; er også sukker, bare i en annen form, også grove¬ og fullkorns varianter.
  • Potetgull og pommes frites.
  • Ris, mais, couscous, bulgur; er også sukker.
  • Margarin! Kunstig fett – som er et kjemisk produkt, og inneholder transfett. Bruk ekte meierismør i stedet.
  • Pølser og blandingsprodukter som inneholder stivelse, potetmel og sukker.
  • Les innholdsfortegnelser – det finnes gode produkter på markedet.
  • Omega 6-rike matoljer som maisolje, jordnøttolje, soyaolje og solsikkeolje.
  • Øl, som er flytende brød!
  • Frukt, inneholder bare sukker og vann. Tørket frukt er derfor konsentrert sukker. Bær er bedre – bringebær har minst karbohydrater.

LCHF – hvorfor virker det og hvordan?

Lavkarbo på 3 minutterDette handler ikke om kalorier inn og ut. Kalorier er et mål på energi og fungerer best om man skal bruke det til brensel. Kroppen er mer komplisert enn det, for det er mye annet som spiller inn. Som for eksempel hormoner.

Det viktigste hormonet for vekten er insulin.  Insulinets oppgave nr. 1 er å transportere glukose (sukker) inn i cellene, der den brukes til energi. Insulinets oppgave nr. 2 er å omdanne og lagre sukkeret som glykogen i leveren og fett i fettcellene.

Hormonet glukagon er kroppens budbringer som gir ordre om å forbrenne – eller bruke fett. Når insulinnivået er lavt i lang nok tid om gangen, frigjøres glukagon som begynner å forbrenne fett.

Med dagens anbefalinger fra Statens Ernæringsråd, og ulike dietter hvor man skal spise karbohydratrik kost 6 ¬ 8 ganger om dagen, vil aldri glukagonet bli frigjort. Insulinet” låser” fettcellene så lenge blodsukkeret er høyt og ustabilt.

Det har vist seg at fete personer vanligvis har høye nivåer av insulin i blodet, og slanke personer har lave nivåer. Store mengder insulin i blodet fører i lengden til vektoppgang i form av fett. Tilstrekkelig lave nivåer har motsatt effekt, og gir vektnedgang. Fettcellene vil da langsomt avgi sitt innhold til blodet og tar ikke opp næring, som igjen fører til at de krymper. Denne frisettingen sørger for solid næring for kroppen, og man har derfor lettere for å holde seg mett lenger.

Man kan selv påvirke mengden av insulin i kroppen relativt enkelt gjennom maten man spiser. Et høyt innhold av sukker eller andre karbohydrater i maten, gir en rask stigning av insulin i blodet. Fett og protein gir normalt langt fra samme stimulering av insulinproduksjonen.  Dette er årsaken til at et kosthold bestående av tilstrekkelig lavt nivå av karbohydrater hos overvektige normalt gir vektnedgang.

Oversatt fra svensk til norsk av http://www.lchfnorge.no
Originalutgave: Karin20 fra http://kolhydrater.ifokus.se